Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Belediye Başkanı Durak: Alt Yapı Belediyesi'' modelini önerdi

Belediye Başkanı Durak:  Alt Yapı Belediyesi

Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, Büyükşehir statüsünün Balıkesirin dokusuna uygun olmadığını ileri sürüp, büyükşehir kanunuyla beldelerdeki belediyelerin kapatılması yerine vatandaşların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı birimler olarak...

Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, Büyükşehir statüsünün Balıkesir`in dokusuna uygun olmadığını ileri sürüp, büyükşehir kanunuyla beldelerdeki belediyelerin kapatılması yerine vatandaşların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı birimler olarak `Alt Yapı Belediyesi` olarak beldelerdeki belediyelerin görevlerini sürdürmelerinin daha mantıklı olacağının altını çizdi.
Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, bölge milletvekillerinin de beldelerin iptal edilecek olmasından dolayı birçok bölgede sıkıntı yaşanacağını itiraf ettiklerini söyleyip, Balıkesir Büyükşehir kanununa mecliste muhalefet edeceklerini tahmin ettiğini bildirdi.
Balıkesir`in Büyükşehir statüsüne alınması çalışmaları hız kazanırken, yıllardır il olmayı bekleyen Bandırma`nın, Balıkesir`in Büyükşehir olmasıyla il olma beklentisine darbe vuracağı iddiası Bandırma Kent konseyini, Balıkesir`deki 34 belde belediyenin kapatılacak olmasından dolayı da 29 belde belediye başkanı ve beldelerde yaşayan halkı endişeli bekleyiş sardı.
Balıkesir Büyükşehir olduğu takdirde büyük bir ihtimalle belediyeciliği sona erecek olan Ocaklar Beldesine, 10 yılda deyim yerindeyse adeta çağ atlatan Belediye Başkanı Hüseyin Durak, geçtiğimiz yıllarda büyükşehir yapılan Kocaeli`nin sanayi kenti olduğunu, merkezle en uzak nokta arasındaki yerleşim yerinin 50, 60 kilometre olması nedeniyle toplu bir kent özelliğine sahip Kocaeli ilinde büyükşehir statüsünün iyi gittiğini, ancak aynı gelişmenin Balıkesir`de beklenmesinin zorluğuna değindi.
Kocaeli sadece sanayi kenti olma özelliğini korurken, Balıkesir`de sanayi, tarım ve turizm gibi ayrı ayrı üç bölge var. Üç farklı bölge ve sektör il bünyesinde mevcut. Coğrafya olarak Balıkesir`de çok geniş coğrafya ya sahibiz. Dolayısıyla bütün ilin büyükşehir kapsamına alınmasına karşıyız. Bana sorarsanız, Balıkesir Büyükşehir sınırlarının referandumla belirlenmesinden yanayım." dedi.
Balıkesir`in büyükşehir yapılması konusundaki kanun tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmeye, tartışılmaya başlanınca olumsuz yönlerinin mecliste değiştirileceği yönünde beklenti içinde olduğunu kaydeden Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, Balıkesir merkezle Ocaklar arası 130 kilometre, bugün en ücra köşedeki bir belde ye dahi gitseniz vatandaş belediyenin kapatılmasını kesinlikle istemez. Bizde de durum bu yönde, Ocaklar`da belediyenin kapatılmasını isteyen bir kişi bile bulamazsınız." şeklinde konuştu.
Balıkesir olarak artık Büyükşehir olma yolunda hızla ilerliyoruz, yasa gereği en geç 1 yıl içerisinde büyükşehir olmak gerekiyor. Seçimler için son iki yıla doğru gidiyoruz. Bizlerin hala görüşü alınmadı, sivil toplum kuruluşlarının da alınmadı. Eğer böyle olursa bazı korkulardan, ön yargılardan uzak bir şekilde geniş kesimlerin ve temsilcilerinin görüşleri alınırsa daha kısa zamanda daha büyük mesafeler alınır. Ama bugüne kadar bu yapılmadı inşallah bundan sonra yapılır temennisinde bulunan Durak, çekincelere rağmen şu da bir gerçek ki 25-30 bin nüfuslu küçük ölçekli belediyeler çok büyük alt yapı hizmetlerini kendi bütçeleriyle karşılayamıyor. Büyükşehire dahil olacak mevcut belediyeleri kapatmak yerine `Alt Yapı Belediyesi` olarak vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılayan birimler olarak kalmasında fayda var önerisinde bulundu.
Bölgemizin büyük bölümünün turizm sektöründe hizmet verdiğini düşünürsek, yaz nüfusları kış nüfuslarına göre 10-15 kat arttığı dikkate alındığında, 3 aylık yaz sezonunda buradaki hizmetlerin karşılanmamasının imkansız olacağını dile getiren Durak, belde halkımızın tamamı belediyelerinin kapatılmasını istemiyor. Bölgemiz milletvekilleri dahi beldelerinin iptal edilecek olmasının bölgelere birçok sıkıntıya davetiye çıkaracağını itiraf ettiklerini aktarıp, kanuna mecliste muhalefet edeceklerini tahmin ettiğini açıkladı.  
Deniz K. Şekerci


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false